Frågor & Svar

Kan man hyra skidor i Alperna?
Det kan man absolut!

 

– I Österrike rekommenderar vi Sport Nenner och priserna varierar beroende på hur avancerad skida man vill ha. För priser tryck här (länk).

-I Italien finns två bra ställen att hyra skidor. Den ena ligger i byn Male, Tryck här (länk) för priser. Den andra finns vid Daolasa stationen och har ett bra utbud. klicka här för länk till priser och information.

 

Kan man dricka vattnet på hotellet?
Ja det kan man, och det är väldigt gott. Alpvatten…

 

Hur är det med skiduthyrning?
Det finns många bra uthyrare med priser runt 100€/paket/vecka. Utrustningen håller hög kvalitet och oftast kan man byta skidor/pjäxor under veckan om det inte passar eller man vill prova något nytt. Pjäxor är väl det som är svårast att få till och vi rekommenderar att åker man årligen är det detta man skall investera i. Skidor kommer det nya modeller varje år och uthyrarna har oftast det senaste inom varje kategori. Vi hjälper gärna till med råd innan resan.

 

Kan man själv köpa liftkort på plats?
Visst kan man det. Det vi på Asr alpina stjärnresor AB erbjuder er, är att på bussen ned betala liftkorten till samma pris, men vi sköter uthämtning och logistik så ni har dem innan första åket utan att själva behöva stå i kö.

 

Är det endast det avreseorter ni listat som det är möjligt att hoppa på?
Vi kör ju E4 eller E6 ned till Malmö och utefter dessa vägar kan vi anpassa oss. Men är det en större grupp/sällskap så ring oss så kan vi se om det går att lösa.

 

Hur är det med hänsyn till allergier och kan hotellen anpassa mat och rum?
Meddelar ni oss innan så kan vi se till att ni får en resa där ni inte behöver exponera er för det som ni är allergiska mot. Finns det ex nötallergiker med så förbjuder vi nötter på bussen, detta dubbelkollar reseledarna ned också. Beroende på hotell så kan de erbjuda ex glutenfri mat eller alternativ till laktosintoleranta. Men hör av er till oss så försöker vi tillgodo se era önskemål.

 

Är barn välkomna?
Absolut! Våra nöjdaste resenärer genom åren har varit barn och vi har härliga minnen från dem. Oftast blir barnen ett tight gäng så man ser dem knappt på slutet av veckan. Många oroar sig för bussresan ned för barnen, men de har det oftast bäst. Vi anpassar filmer ned och aktiviteter utifrån ni som reser med oss. Men glöm inte att det är ni som föräldrar som har ansvaret.

 

Hur är maten i backen?
Det finns massor av mindre och större ställen som serverar riktigt bra mat till humana priser. De riktiga smultronställena håller vi lite för oss själva och berättar för er på resan ned. Men ni kommer inte bli besvikna…

 

Finns det Internet?
Trots att vi skall resa till orter som ligger högt upp så finns det väl utbyggt mobilnät samt WiFi på hotellen. Det som hindrar är roamingavgifter samt prestanda på hotellen. Vissa hotell tar ut avgift. Många ställen i backen erbjuder fri WiFi. Men vi åker väl inte till alperna för att surfa?

 

Behöver jag adapter för att koppla in mina prylar?
Det behövs ingen adapter för att plugga in kontakter på hotellen vare sig i Italien eller Österrike, på bussen ned finns dessutom ett antal 220v uttag.

 

Jag vågar inte åka buss, finns det flyg?
Vi har inte charterflyg men vi samarbetar med en del leverantörer av flyg och kan lösa detta inkl. transfer till hotellet om det önskas. Dock är det svårt att får riktigt bra priser, men hör av er så ser vi vad vi kan göra. Vi har genom åren haft många gäster som rest med flyg.

 

Betalning och hur är det med reseförsäkring?
Då ni bokat er resa så vill vi gärna att ni betalar in 700SEK/gäst som anmälningsavgift. Mer detaljer hittar ni under resevillkor. Vi tar endast emot betalning via Bankgiro. Men betalar ni från ett konto som är anslutet till ett Visa eller MasterCard kort så gäller oftast deras försäkringar också. Kolla med er bank om exakta villkor.

 

Vilka resevillkor har ni?
Vi följer branschens villkor som ni hittar här, sedan har vi ytterligare villkor som inte branschen har reglerat, dessa hittar ni här. Dessa kan verka formellt beskrivna, men tanken är att om vi inte är överens så är det detta som gäller. Men givetvis försöker vi lösa saker på ett smidigt sätt, vår ambition är alltid en nöjd gäst.

 

Vad är rodelabend?
Hmm, detta är något som bara sker i Österrike. Men det viktiga är att allt sker på eget ansvar.

 

Vad finns det mer att göra än att åka skidor?
Orterna vi åker till marknadsförs som skidorter, men visst finns det annat att göra på dagarna. Det finns varma källor, lokala bussar för att åka till byar i närheten samt en heldel kultur. Vi samarbetar oftast med de lokala turistorganisationerna kring dessa frågor.

 

Har de något pistvett i backarna?
Ja faktiskt, det är väldigt strikt och mycket bygger på att visa hänsyn och tänka efter före. Utrustningen har utvecklats mycket och det kan gå fort ibland i backarna. Men det finns regler och de beskrivs på ett bra sätt här. Vi försöker själva vara föredömen och hjälpa våra yngre resenärer att komma in i gemenskapen i backarna.

 

Jag kan inte språket, förstår de engelska?
Numera funkar engelska bra, men att göra sig förstådd är inte att prata perfekt Italienska eller Tyska, de är vana vid turister.

 

Fungerar kreditkort?
På de flesta ställen i Österrike och Italien fungerar kort. Det finns gott om uttagsautomater där nere. Vi rekommenderar att alltid ha med sig kontanter så man kan klara sig en dag utan kort.

 

Jag är rädd för att bli åksjuk, vad kan jag göra?
Vet du med dig innan att du lätt blir åksjuk så försöker vi placera dig på bussen så du sitter i mitten, där är det minst rörelser och nära till toalett. Vi har tomsäten längst fram som du kan sitta på då det är som värst och hjälper dig.

 

Vi är några som vill resa ihop men betala varför sig, hur gör vi?
Boka var för sig och ange i övriga önskemål vilka ni reser ihop med så ser vi till att ni hamnar ihop på bussen och andra aktiviteter.

 

Behöver jag försäkring?
Vi rekommenderar att du ser över ditt försäkringsskydd inför resan. Vi har försäkringar som täcker bussresa och hotell. Vi har även resegaranti via kammarkollegiet för att garantera insatta belopp.

 

Om det händer mig något under resan, vad gör jag?
Inför resan beställ ett FK kort i god tid, detta gör att vården inom EU är fri på de läkarmottagningar som är anslutna till socialförsäkringssystemet, men även om du får betala så ersätts du hemma i Sverige av försäkringskassan eller ditt försäkringsbolag. Kontakta också oss på plats eller i efterhand så kan vi lämna intyg på resa och utgifter som erat försäkringsbolag kräver. Det är viktigt att ni ser över försäkringsskydd innan resan.

 

 

 

Hur mycket packning kan jag ta med mig?
Visst är våra resmål helt fantastiska, men det finns bättre sätt att emigrera dit än att resa med oss. Det är plats på bussen för varje resenär: 1 par skidor i fodral, 1 pjäxbag, 1 resväska samt handbagage. Märk gärna bagage tydligt, då det är svårt att se skillnad på 50 svarta resväskor.
Vi har i våra villkor att vi har rätt att neka extra bagage då det är ont om plats eller kan riskera säkerheten. Hör av er till oss i god tid om ni önskar ta med er annat eller extra bagage så kan vi se om det finns en lösning.

 

Jag kan tyvärr inte åka med trots jag bokat, hur gör jag?
Kontakta oss så fort det går, vi försöker lösa detta så smidigt som möjligt. Kommer vi inte överens så är det resevillkoren som vi hänvisar till.

 

Jag har klagomål, känner inte alls att det blev bra, vem kontaktar jag?
På varje resmål finns det en platschef som ni kan ta en dialog med. Vi försöker lösa det praktiska på plats, men ekonomiska anspråk måste ni ta med Asr alpina stjärnresor AB.
Vi gör misstag och uppskattar att ni påtalar detta till oss direkt så vi kan åtgärda det så fort som möjligt, vi vill ju inget hellre än att ni reser med oss igen.

 

Jag kan inte resa med er i år, är det kört?
Nix, vi kör nästa år också. Är ni en större grupp kan vi kanske anordna en resa bara för er, kontakta oss så löser vi det.

 

Kan jag bara hoppa på bussen och så löser ni resten?
Det gör vi gärna, så länge det rör sig om en trygg resa ned, bra hotell och god mat. Vi är behjälpliga på plats och ligger lite i bakgrunden, tanken är att det är du som skapar dina egna upplevelser. Vi ser till att förutsättningarna finns.

 

Måste jag kunna åka skidor?
Svår fråga? Vad vill du själv få ut av resan, vi hjälper till med att förmedla skidskola. En resa till alperna är så mycket mer än skidåkning, det är natur, stämning, upplevelser. Det viktigaste är att vara nyfiken och våga prova.

 

Vad behöver jag ta med mig rent praktiskt?
För skidåkningen rekommenderar vi att man har med sig minst 2 par skidsockar. Ett bra underställ, gärna i ren merinoull. Två par vantar (om ett blir blött). Scarf för att skydda ansiktet om det blåser. Skidställ som är hyfsat vattentätt.

 

Behövs pass?
Ja, det behövs då detta krävs för identifikation inom EU. Det finns godkända legitimationer som ersätter pass. Både Österrike och Italien är med i Schengensamarbetet.

 

Har ni resegaranti?
Vi har ställd resegaranti hos kammarkollegiet.

 

Kan man jobba hos er?
Vi söker alltid intresserade människor, kontakta oss!

 

Jag vill köra riktigt mycket offpist, går det?
Vi har kontakt med lokala guider som mot betalning tar er till riktiga offpist områden. Vi som arrangör kan inte detta då det krävs mycket kunskap som bara de lokala guiderna kan ge. Tänk på att detta sker utanför Asr alpina stjärnresor AB ansvarsområde.

 

 

Kan jag ta med djur?
Denna fråga har vi aldrig fått, men svaret är troligtvis nej.

 

Vilka brukar åka med er?
De som reser med oss är glada människor som gillar skidåkning, då vi reser med buss är gemenskapen stor och alla får plats. Vi har barnfamiljer, kompisgäng, föräldrar, äventyrare, pensionärer. Vi gillar skidåkning på allas villkor. Många som reser med oss har rest med oss innan.

 

 

Finns det rabatter?
Ja, har du rest med oss tidigare så får du rabatt, bokar du tidigt får du rabatt. Är ni en större grupp får ni rabatt.  

 

Hur bokar jag?
Genom att fylla i bokningsformuläret.

 

Finns det Tax Free?
Nej.

 

Jag har synpunkter och förslag på förbättringar, vill ni ha dem?
Gärna, skicka dem via mail på info@asr.nu

 

 

Kan jag spela musik på bussen?
Japp, om du använder hörlurar.

 

Kan jag överlåta min bokning till en annan?
Det försöker vi lösa, det tillkommer dock en ändringsavgift enligt Asr alpina stjärnresor AB resevillkor.

  • Hildedalsgatan 28A
  • 417 05 Göteborg
  • Sverige

  • Org.nr: 559051-5044
  • Bankgiro: 5120-2562

  • Tel: +46 303773829
  • Mobil: +46 703531909
  • E-post: info@asr.nu